Goeie Genade (reprise)


Te zien van januari t/m mei 2015
→ speellijst

Hans Dorrestijn mag dan wel een man op respectabele leeftijd zijn, maar zijn inspiratiebron is nog lang niet opgedroogd! Hij blijft ons trakteren op prachtige liedjes, mooie conferences en aanstekelijke boeken. …lees verder

een kort gedicht over Jeruzalem

 

ik zou een dag Jeruzalem

maar ik ging meteen weer vort

de klaagmuur was me veel te laag

en veel te kort

smsje van Zazí

Eindelijk Licht
Eindelijk Licht Staande Ovatie Haarlem
7 december 2014. Staande ovatie na afloop van de voorstelling met Zazí in Haarlem.


Eindelijk Licht. Ik heb net een tournee achter de rug. Met Zazí. Drie mooie meiden: Sabien, Dafne en Margriet. De gelukkigste tournee die ik ooit gemaakt heb.


Aardappel Cantate. Ik ben dol op aardappelen. Ik wilde altijd al een aardappelcantate schrijven maar het is er nooit van gekomen. Maar toen ik met Zazí aan het werk was lukt het ineens wel.


De kerkhofganger. Ten slotte het lied dat Zazí liever niet in het programma had. Zing het refrein mee:

Het kerkhof, het kerkhof
Het kerkhof bij nacht
Het kerkhof, het kerkhof
Het kerkhof bij nacht

…meer over Eindelijk Licht
Ode aan Hans Lodeizen

o neuk mij, o pijp mij. Naar aanleiding van het gedicht "o, kus mij, o omarm mij" van Hans Lodeizen, eerder dit jaar door mijn zoon Jesse gezongen op zijn cd "o, kus mij, o omarm mij".

Kanaries zijn geen vinken


In Georgië zag ik een Roodvoorhoofdkanarie

een uitzonderlijk dier
het verbaasde me hoe gewoon het deed
net als een Vink zat ie in een loofboom
wreef zijn snaveltje langs de tak
waarop ie zat en gaapte
iets dat ik de Vink ook vaak heb zien doen
omdat die zoveel voorkomt

De Roodvoorhoofdkanarie is uniek
maar zijn gedrag is heel alledaags,
geen sterallures, absoluut geen sterallures 

In mijn laatste boek "De Italiaanse chauffeuse" heb ik een verhaal geschreven waarin Miranda een grote rol speelt. Het gaat over een winterreis in Polen.

Margreet Dolman begrijpt 't uitzending 9 november 2014 op OutTV:
"Jesse Dorrestijn, componist en zanger, lanceerde op 2 november zijn cd met de titel "O kus mij, o omarm mij". Op de cd staan gedichten van Hans Lodeizen, Johan Andreas Dèr Mouw en Martinus Nijhoff, door Jesse op muziek gezet en gezongen. Ook zing hij de "Stelling van Pythagoras", de eerste alinea van "Das Schloß" van Franz Kafka en speel hij nummers van Harry Sacksioni en de Spaanse traditional Romance. De hoes is een kunstwerkje op zich geworden, met collages van Arthur Mulder en ontworpen met hulp van Jan Giliam van Arkel."

o kus mij, o omarm mij

nieuwe cd van Jesse Dorrestijn

Vol trots mag ik u melden dat de eerste cd van Jesse te koop is bij de Amsterdamse platenwinkel Concerto. In de webwinkel is de cd ook online te bestellen.
De Italiaanse chauffeuse

De Italiaanse chauffeuse

Alle vogelverhalen

nu in de boekwinkel

"Sinds Dorrestijn zijn jachtgebied verplaatste van de vrouwen naar de vogels lijkt zijn leven op orde gekomen. Depressies bleven uit en de bittere toon verdween uit zijn geschriften. Maar godzijdank bleef zijn gevoel voor humor overeind!

In Dorrestijns Vogelgids, Dorrestijns Natuurgids en Dudeljo! rapporteerde hij over zijn nieuw bestaan als vogelaar en gaf hij de lezers talloze praktische tips mee, die in de praktijk nog weleens tegenvielen. Tussen alle vogelplaatjes en -gedichten door verraste hij ons met nieuwe, lange verhalen die ook de literaire lezer zullen bekoren. Al die verhalen zijn nu gebundeld: over zijn lieftallige chauffeuse, zijn vogelreizen naar de Oostvaardersplassen, naar Zuid- en Oost-Europa en nog veel meer."

De Italiaanse chauffeuse Nijgh & Van Ditmar

Eindelijk licht

Hans Dorrestijn en Zazí

Zazí = schoonheid.
Ik ben de Ongekroonde Koning van de Lelijkheid.
Wie had gedacht dat mijn leven zou eindigen met drie mooie toverfeeën op één podium. … lees verder

Tournee oktober t/m december 2014
speellijst

Zazí zingt Lente bij Pauw op 7 oktober 2014

Baardmannetjes


Nico de Haan en ik zijn de Baardmannetjes van Omroep Max deze zomer. Vanaf vrijdag 18 juli is deze nieuwe serie te zien om 21.25 uur op Nederland 2.

Elke week bezoek ik samen met mijn goede vriend Nico de Haan een natuurgebied in Nederland. Nico kent deze gebieden als zijn broekzak en vertelt over de aanwezige flora en fauna. … lees verder
het dierlijkste

Het dierlijkste van Dorrestijn

Gedichten en liedjes over dieren

nu in de boekwinkel

Het dierlijkste van Dorrestijn bevat een bloemlezing uit deze gedichten en liedteksten over dieren: vogels, zoogdieren, insecten, reptielen en amfibieën.

‘Dieren zijn net mensen maar dan met veertjes, een vacht, schubben of slagtanden. En laten we toch in hemelsnaam allemaal tranen in de ogen krijgen bij de aanblik van het sierlijke zeepaardje.’

Het dierlijkste van Dorrestijn Nijgh & Van Ditmar

Te gast bij Kunststof TV om over mijn nieuwe boek te praten. bekijk de aflevering
Poging nummer 6 om Redmond O'Hanlon te interviewen, 5 januari 2014 i.o.v. de VPRO in ARTIS (foto's: Marcel Rotgans)
Redmond O'Hanlon
Redmond O'Hanlon
AD
recensie Algemeen Dagblad, 6 december 2013 ( vergroot)
bericht aan mijn doodgravers

luister
Edese Post
recensie Edese Post, 25 november 2013
de nieuwe liefde
vogellezing hilversum
Theatermarathon Haarlem
omroep MAX
omroep MAX
omroep MAX
omroep MAX
foto Gregor Servais
CultuurSnack TVGelderland
Nico-de-Haan-en-Hans-Dorrestijn
Radioprogramma-met-Tineke-de-Nooij
Radioprogramma-met-Tineke-de-Nooij

Onderweg. Vrijdag 18 oktober schoof ik aan bij de talkshow van Daphne Bunskoek in Café de Nieuwe Liefde in Amsterdam. Een paar weken geleden gaf ik een vogellezing in Hilversum en was ik te gast bij Frenk van der Linden tijdens de Theatermarathon in Haarlem. In de afgelopen zomer was ik snackbargast in het tv-programma Christines Cultuursnack bij TV-Gelderland. Met Nico de Haan was ik bij omroep MAX en ik was te horen in het radioprogramma van Tineke de Nooij. (De foto's zijn, tenzij anders vermeld, gemaakt door Marcel Rotgans.)

Goeie Genade t/m februari 2014 in diverse theaters in Nederland


Hans Dorrestijn mag dan wel een man op respectabele leeftijd zijn, maar zijn inspiratiebron is nog lang niet opgedroogd! Hij blijft ons trakteren op prachtige liedjes, mooie conferences en aanstekelijke boeken.

Zijn handen jeuken om u in het nieuwe theaterprogramma, zijn geestige en ontroerende bespiegelingen over ouder worden uit de doeken te doen en u te plezieren met pareltjes uit zijn (omvang)rijke oeuvre. Want, zoals hij zelf zegt: ‘Het is mijn streven dat het publiek zijn eigen ellende vergeet’.

download het affiche met de speellijst (pdf)
Goeie Genade! (foto's: Marcel Rotgans)
Goeie Genade
Goeie Genade
Goeie Genade

kom mee naar buiten allemaal


Naar aanleiding van mijn nieuwste boek Dudeljo!, kreeg ik veel leuke reacties. Hartverwarmend was de brief van Ton Hartsuiker. Het ging over een van de mooiste liedjes die er zijn: "Kom mee naar buiten allemaal" met het refrein "Dudeldjo klinkt zijn lied, dudeldjo en anders niet". Ton schreef dat zijn vader Andries Hartsuiker het liedje had geschreven.

Uit de klas

Mariëtte Baarda interviewde me voor het zomernummer van Onze Taal.
In de serie ‘Uit de klas’ vertel ik ruimhartig over mijn tijd voor de klas, en over hoe die doorwerkt in mijn huidige werk.
De eerste bladzijde is te lezen op onzetaal.nl

Dudeljo! op longlist Jan Wolkers Natuur Prijs

Het beste natuurboek van Nederland krijgt dit jaar de eerste Jan Wolkers Prijs.
Zondagochtend 7 juli is de longlist van twintig titels bekend gemaakt in het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ dat samen met Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant de prijs in het leven riep. Lees verder bij vroegevogels.vara.nl

slaapliedje voor bejaarden

In mijn volgende programma komt weer een heel bejaardenblok. Daar heb ik verstand van natuurlijk. En nu heb ik ook een slaapliedje voor bejaarden gemaakt.

Het Drinklied Revisited

Ik heb zo'n 45 jaar geleden een drinklied geschreven: "Wie in 't cafe naar binnen kijkt, ziet door het raam gezelligheid, vergis je niet het is maar schijn, neem dat maar aan van Dorrestijn"
…nee dus!

JA BOEIEN!

Even iets over het woordgebruik van bejaarden. De vraag is: mogen bejaarden de woorden 'masturberen' of 'pijpen' in de mond nemen? … Nee!
invalidewagentjes
ONGELUK

DE HELE WERELD ZAT IN INVALIDEWAGENTJES
EN IK REED DAAR ZO LEKKER DOORHEEN
ALLEMAAL INVALIDES
TOEN WAS IK NIET MEER ZO ALLEEN

De vleselijke woning

De tekst waar ik vroeger hele hoge ogen mee gooide – gezongen door Adèle Bloemendaal op muziek van Frans Ehlhart – heet De vleselijke woning.*  Frans Ehlhart heeft hier echt geweldige muziek op gemaakt. Alleen dat kon ik niet spelen. Vijfenveertig jaar kon ik m'n eigen goeie nummer niet zingen. Dat deden altijd anderen. En nu een week geleden loop ik ermee naar de piano en denk: "Nu ga ik het doen!"
kleinebonte

fabel van de geplaagde olifant

Een uitzonderlijk grote olifant was door de natuur behept met een belachelijk kort slurfje. Natuurlijk werd hij daarom door de andere olifanten uitgelachen. "Wat heb je aan zo'n kollossaal lijf, "zeiden ze," als je verder niks hebt om de vrowutjes gelukkig te maken." En dan stoven ze lachend uiteen en lieten hem ongelukkig achter. Op den duur veranderden de pesterijen zijn karakter. Hij werd kwaaier en kwaaier en op een dag trapte hij de oppasser dood. Je kan dus gewoon rustig doorgaan met iemand pesten, want de slachtoffers zetten het altijd een ander betaald.

fabel van de geplaagde olifant
kleinebonte

kleine bonte


Hoe kan een spechtje van 14 centimeter,
een spechtje niet groter dan een mus,
zo'n diep verlangen opwekken in een mens?

Onvoorstelbaar.

Ik ken een vrouw van 1 meter 85 die dat nooit is gelukt.
de laatste woorden van een konijn:
dick ket op piano

Dick Ket met rood penseel

Na mijn laatste programma "Het buigen" heb ik een jaar niet nagedacht.
Is wel eens goed, een jaar rust.
Nu ben ik al weer een paar weken als een gek bezig. Ik ben ook weer begonnen met componeren. Want kijk, Martin van Dijk is geweldig, hij heeft me heel veel ellende bespaard en me goed geholpen. Maar als ik hem een nieuw tekstje meegaf, dan had hij de volgende dag al een hartstikke leuk lied. Dan ging ik dat zelf niet ook nog een keer proberen. Dus werd ik in de loop van die tien jaar hartstikke lui.

Op een dag ging ik het zelf weer eens een keer proberen maar er kwam alleen maar modder uit. Akkoorden zo ongelooflijk slap. Of het was té mooi. Of vals. Het sloeg nergens op. Ik kon het niet meer vinden.

Ik heb nog één keer in die tijd muziek gemaakt. Maar dat was een hele andere opdracht. Toen belde Rob de Jong op, een vriend uit Hongarije. Hij vroeg of ik muziek wilde maken bij zijn film Vlinderpret. Opeens sloegen alle stoppen door want ik wist helemaal niet wat ik deed. Maar ik begon. Dat lukte. Daar was ik heel blij mee. Maar daarna kreeg ik weer geen poot aan de grond.

Dick_Ket_zelfportret Een paar weken gelden maakte ik een lied over de kunstschilder Dick Ket. Ik zeg altijd: uit Bennekom komen twee genieën – de ander is Dick Ket. Een dondersmoeilijk lied. Het heeft me geweldig veel moeite gekost om dit lied in te studeren.

Waarom Dick Ket? Nou die Dick Ket… die begeleidt mij wel. Ik voel me verwant aan die kerel. youtube  Dick Ket met rood penseel, luister, en lees mee

foto: zelfportret Dick Ket, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Ik heb geen enkel reden voor opgewektheid maar ik vind het bedenkelijk dat mijn landgenoten net zo somber zijn als ik. Waarom? Voor mij is het leven een ramp. Maar dat is het toch niet voor jullie allemaal? Er moet nodig wat aan gedaan worden en het lijkt me een goed idee om daarbij de wielewaal in te te schakelen. Luister naar mijn oplossing waarmee Nederland eindelijk weer winst gaat maken.
dudeljo110

knop voor het sombere Nederlandse volk

3 of 4 minuten naar de wielewaal luisteren bespaart je de gang naar een psychiater!

Mijn volgende boek is een liefdesroman. Het verschijn pas over een jaar of vijf. Het heet "Kracht putten uit Pracht kutten".

dudeljo

Dudeljo!

Op 16 oktober is mijn nieuwste boek Dudeljo!
bij Nijgh & Van Ditmar uitgekomen.

Van alle zangvogels is de Wielewaal ongetwijfeld de meest bezongene. Hele generaties hebben zijn loflied in canon gezongen, in de christelijke zangvereniging, op wandeltochten, bij het kampvuur en op school.

… lees het persbericht
dudeljo

"Onze dag kon niet meer stuk"

Bennekom 29 mei 2012
Dames en heren, hartelijk bedankt voor de vele reacties op mijn oproep om bijzondere herinneringen aan de wielewaal met mij te delen!

luister "Onze dag kon niet meer stuk." (fragment uit een gesprek met mijn websitebouwer in december 2012, duur 4:47)

Het buigen (reprise)
Een leven in nummers

de tournee van september tot en met februari 2012 zit er op!

Onlangs zat ik in een televisieprogramma en zong een lied dat ik een half mensenleven geleden geschreven had. Het heet de Kerkhofganger, waarin … lees verder

Officier in de Orde van Oranje Nassau

Burgemeester Van der Knaap heeft me vrijdagavond 14 oktober toegesproken na afloop van de voorstelling ‘Het buigen’ in Wageningen en me de Koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau opgespeld. … lees het persbericht van de gemeente Ede

Bennekoms Wijntje

in Bennekom kan je bij Gall & Gall een fles wijn kopen, een witte, rode en rosé, met de beeltenis van onze burgemeester en van mij.
anti-hondenboek

Het anti-hondenboek

Het anti-hondenboek beleeft de ene herdruk na de andere. Momenteel ligt het als Rainbow pocketboek voor 5 euro in de winkel.


Wat ik ervan vind…

Hongarije, 7 mei


Door al het vooglen in de war
zag ik de Koewaal en de Kietekar
en tot in 't diepste van mijn ziel
trof mij de schoonheid van de Koeiewiel.

DDVDM

Ik heb een nieuwe rubriek verzonnen. Omdat ik eigenlijk zo graag alles wil delen wat ik liefheb bedacht ik DDVDM, ofwel Dorrestijns dier van de maand.

Het eerste deel gaat over: de kersenbuikcichlide. Inmiddels staan er al velen op het net.

Bekijk Dorrestijns dier van de maand:
de zwartkop, het zeepaardje, de pelikaan, de grutto, de panda, de pimpelmees, de zeepiranha, de wielewaal van Loosdrecht, de slakkenwouw, de reuzenotter, bont zandoogje, de Griekse egel, de heggenmus, de boommarter, de kersenbuikcichlide
Ruïnes

Ruïnes online

Voor tijdens de donkere dagen: Hans Dorrestijn en Martin van Dijk in Ruïnes.
Hans Dorrestijn

Dorrestijns Natuurgids

Begin september 2010 is mijn nieuwste boek Dorrestijns Natuurgids verschenen bij uitgever Nijgh & Van Ditmar! Dorrestijns Natuurgids is de opvolger van Dorrestijns Vogelgids.

In de natuurgids spelen vogels nog steeds een grote rol. Want behalve van vogels houd ik namelijk ook van hagedissen, libellen, vlinders, zoogdieren,vissen en insecten: de hele troep. Alle twee de boeken gaan eigenlijk over het allerleukste dier van de natuur: de mens. Ook de wanhopige.

Momenteel uitverkocht, maar binnenkort weer in de boekhandel.
gaai

de hoofdpersoon van de natuurgids

Uit Dorrestijns Natuurgids: Iedereen hoorde graag het verhaal over mijn knappe chauffeuse. Het zal niet alleen maar aan mijn vertelkunst hebben gelegen dat ook de ogen van miljonairs een verlangende glans kregen als ik haar beschreef. De mensheid moet een diepgewortelde behoefte hebben aan mooie chauffeuses, zoveel is mij duidelijk geworden. Wat er nu volgt is dus niet alleen maar een particuliere liefhebberij van de schrijver. Gaai
wielewaal Nog een voorproefje uit de natuurgids: Een heel erg gele vogel, eerder gepubliceerd in het tijdschrift Vogels.

En: Zeepaardjes staren zo innig

Nog een klein gedichtje uit de Natuurgids: pestvogelaar De pestvogelaar
cd martinu schnittke

Martinů


Onlangs was ik te gast bij Maartje van Weegen op Radio 4.
Luister naar de inleiding op mijn muziekkeuze: het concert voor twee piano's en orkest van Bohuslav Martinů (1890-1959).
4 ouwe sprookjes

nieuw: De gelaarsde kat


cd 47,5 minuten, samen met
Lies Visschedijk, Gijs Naber en Kees Prins
… lees verder
virtuele vitrine

mijn Virtuele Vitrine

Met mijn padje van klei laat ik zien dat ik al heel lang met de natuur bezig ben.

bekijk het filmpje op de site van Avro's Opium
In 't restaurant

Omdat ik nooit Wielewaal eet, mag ik best af en toe Wielewaal bestellen.
trouw

Ik zie in elk dier de mens

Cokky van Limpt interviewde me voor Trouw

"Wat begon als een verslag 'voor de groep' van zijn eerste vogelreis, naar Polen, groeide uit tot Dorrestijns Vogelgids (2007) waarvan intussen 52.000 exemplaren zijn verkocht. De tragikomische cabaretier (70), die van het bezingen van depressies, liefdesverdriet en gebroken huwelijken een handelsmerk had gemaakt, lijkt sinds de ontdekking van het vogelen een behoorlijk opgewekt mens. Gepassioneerd, haast opgewonden vertelt hij in zijn huis met wilde tuin in Bennekom over de dieren die voorbijkomen in zijn nieuweling, de Natuurgids." … lees verder
vlinderpret

Vlinderpret

In de zomer van 2008 ontmoette ik een vlindergek in Hongarije. Rob de Jong, die als twee druppels water op Ruud van Nistelrooy leek. Hij vond mij het geschikte type om als presentator op te treden in een film over vlinders. Dat ik geen barst van vlinders wist, interesseerde hem geen bal. Een beetje rare toestand maar achteraf heeft hij gelijk gekregen.
De film Vlinderpret met Dorrestijn is een buitengewoon aardig product geworden. Ik ben er vooral trots op dat ik de muziek eronder heb mogen componeren en uitvoeren. Ik was vooral blij om te ontdekken dat ik nog muziek kon maken. DVD Vlinderpret met Dorrestijn
ONGELUK

EEN ONGELUK KOMT NOOIT ALLEEN....
DAAROM VERWONDERT HET ME DAT IK GEEN TWEELINGBROER HEB.....

                                                            NOG EEN KEER

EEN ONGELUK KOMT NOOIT ALLEEN....
DAAROM VERWONDERT HET ME DAT IK GEEN TWEELINGBROER HEB......
hoera joechei
en joepie wauw!
Holadijo, halodijou
't is zonneklaar
'k zit zonder vrouw
Das naar voor mij
maar goed voor haar
dus ben ik blij
hoera joechei
hoera joechei!
Hans Dorrestijn

Over mijn website

Welkom! Al leef ik in een hele andere tijd, toch zijn mensen uit m'n omgeving (Daniela Titocci en Jan Giliam van Arkel) er in geslaagd een website van me te maken. Ik weet niet precies wat het betekent, maar vanaf nu word ik ook ge-update. De site is in de lente van 2010 gelanceerd. Ik ben heel blij.
» » ik ben als beest begonnen en langzaam opgeklomen tot dier en nu probeer ik mens te worden « «